یک لیوان شیر یا یک تیشرت
یک لیوان شیر یا یک تیشرت
الیاف کازئینی: به دلیل رشد سریع جمعیت و کافی نبودن منابع طبیعی استفاده از منابع مختلف در تولید الیاف برای تهیه پوشاک مسئله ای است که بشر همواره به آن پرداخته است. یکی دیگر از الیاف مصنوعی که بر پایه مواد موجود در طبیعت ساخته می شود، الیاف کازئینی می باشند که از شیر استحصال می گردند.
پایه این الیاف از پروتئین یا اصطلاحا کازئین موجود در شیر است. در این پروسه بعد از رساندن شیر به دمای 40 درجه اسید سیتریک به آن اضافه شده تا کازئین موجود در آن منعقد شده سپس از بقیه شیر جدا می گردد. کازئین پس از خشک شدن به پودر تبدیل شده که این پودر پس از طی مراحل به روش ترریسی به الیاف کازئین تبدیل می گردد.
به دلیل استانداردهای بالای مواد غذایی در اروپا سالیانه مقدار زیادی شیر دور ریخته می شود که به خاطر آلوده نشدن محیط زیست مهندسان نساجی تصمیم به تولید الیاف از این شیرها گرفتند. کارشناسان اقتصاد و بهره وری متوجه شدند در هر سال می توان از 340 هزار تن شیر خراب 200 هزار تن الیاف کازئینی تهیه نمود. جالب است بدانید برای تهیه یک تی شرت تنها یک و نیم لیتر شیر نیاز است و در پروسه تولید هر کیلو از الیاف کمتر از یک لیتر آب مصرف می گردد.
مزایای الیاف کازئینی: ضد حساسیت و آنتی باکتریال، پارچه های تولید شده به این روش نرم و لطیف می باشند چنانچه با هر بار تماس با بدن، پوست لطیف تر می گردد.، این الیاف زیست تخریب پذیر بوده و پوشاک تهیه شده از آن مشکل تجزیه پذیری در طبیعت را ندارد. در تهیه الیاف کازئینی از منابع نفتی استفاده نشده و کاملا از مواد دور ریختنی تهیه می شوند. بدلیل مشترک بودن پایه پروتئینی با الیاف پشم، شباهت زیادی به پشم داشته در صورتی که قیمت تمام شده آن کمتر می باشد.
نکته قابل توجه در رابطه با الیاف شیر این است که همزمان با تولید آن از یون های فلز روی بهره گرفته می شود. این یون ها پس از اتمام فرایند تولید به اکسید روی تبدیل گزدیده و بر این اساس الیاف فوق دارای یک خاصیت ضد باکتری نیز می باشند.
دیدگاهتان را بنویسید